Buď věrný sám sobě...Sni...a buď natolik sebevědomý, aby se ten sen vyplnil.
Blog nejen o focení, ale také o vaření.

Březen 2015

BANH CHUNG

3. března 2015 v 23:31 | Isabell |  VIETNAMSKÁ JÍDLA
Ahoj Usmívající se

Vzhledem k tomu, že toho mám hodně do školy a jsem opakovaně nemácná, nemám nijak čas a náladu na blog. Dnes už mi je lépe a jsem odpočatá, tak můžu přidat nějaký ten příspěveček.

Ráda bych se zmínila, že každý měsíc navštěvuji mého tatíka. Konečně si otevřel Vietnamskou restauraci v Trutnově a začal zase podnikat. Když jsem tam byla před týdnem, slavil se zrovna Vietnamský Nový rok. Spočívá to v tom, že se sjede celá rodina, známí atd.... jí se, povídá a zpívá.
Jedním z pokrmu je i tzv. Bahn Chung, což je Vietnamský rýžový dort, který se většinou podává především na Nový rok.
Proto bych mu chtěla tento článek věnovat.








RECEPT

* 13 šálků lepkavé rýže
* 1 šálek fazolí mungo
* 1 lžička soli
* 2 lžíce nasekané šalotky
* 11 lžic rybí omáčky
* 1 lžička mletého pepře
* 5 plátků vepřové plece ( nakrájené na tlusté kousky)
* 11 lžic rostlinného oleje
* 5 kusů banánového listu
* Provázek


POSTUP

Rýži necháme přes noc namočenou ve vodě.
Fazole mungo namočíme do vody po dobu 4 hodin.
Rýži osolíme.

Šalotku, rybí omáčku smícháme v míse.
Necháme ve směsi marinovat 1 hodinu vepřové.

Na pánvi rozehřejeme olej a po dobu 4 minut vepřové s marinádou smažíme.

Fazole mungo uvaříme, stejně tak jako rýži.

2 banánové listy na sebe položíme kolmo, zkrátka, aby tvořily znaménko +
totéž uděláme i s dalšími listy.
Potom je položíme na sebe, aby + a + tvořil jemnou hvězdici *

Doprostřed dáme kupku rýže, trochu rozprostřeme,
poté fazole mungo. plátky vepřového, opět fazole mungo a zasypeme rýží.

Dortík skládáme tak, že přiložíme oba konce listu a tak pokračujeme, dokud dortík nebude pevně zabalený.
Svážeme ho provázkem.

Dáme do hrnce vařit.
Až voda začne být ve varu, snížíme teplotu a necháme tak 6 hodin.