Buď věrný sám sobě...Sni...a buď natolik sebevědomý, aby se ten sen vyplnil.
Blog nejen o focení, ale také o vaření.

Duben 2014

DANGO KNEDLÍČKY

30. dubna 2014 v 19:32 | issaabbeell |  JAPONSKÁ JÍDLA
Dango jsou knedlíčky v Japonsku velmi oblíbenou pochoutkou. Dají se dělat různě, ale základ je rýžová mouka, potom už jenom vylepšujete Dango různou omáčkou a vylepšením, jako je třeba grilování, ochucení, obarvení atd...
Také jsou známé v oblíbeném anime seriálu Naruto a jiných anime.
Já jsme Dango dělala obyčejné, ale obarvila jsem je a ochutila mandlovým aroma.
RECEPT
* 3 hrnky rýžové mouky
* 1/5 hrnku moučkového cukru (dle sladkosti)
* 1 lžička škrobu
* špetka soli
* potravinářské barvivo (růžové, zelené, žluté)
* pár kapek mandlové aroma
* hrnek teplé vody
POSTUP:
Do misky si dáme mouku, cukr, škrob, sůl, mandlové aroma, vodu a vypracujeme z toho těsto, pokud těsto nepůjde vypracovat, tak přidejte teplou vodu.
Potom z těsta děláme stejně veliké kuličky, velikost záleží na Vás =)
Hotové knedlíčky dáme do vroucí vody a vaříme je cca 5 minut.
Během varu si připravíme tři mističky do kterých dáme žluté, růžové a zelené barvivo, zředíme trochou vody a přidáme ještě kapku mandlového aroma.
Knedlíčky přecedíme do misky.
Knedlíčky začneme různě obarvovat a pak je napichujeme na připravené špejle.
ITADAKIMAS!

JABLEČNÝ PERNÍK

28. dubna 2014 v 13:19 | issaabbeell |  KOLÁČE
Sice mě napadla menší angína, ale dnes jsem se krásně prospala a nadopovala se zelím a čaji. ovšem to mě neodradilo od práce v kuchyni. Mamka šla ráno do práce a já jsem měla na starost nasytit svého hladovějícího brášku a také připravit něco pro mamku k večeři, až se vrátí z práce.
Odpoledne jsem ještě samozřejmě pekla na neděli, dělala jsem jablečný perník.




RECEPT

* 200 g cukru
* 2 veje
* 80 g másla
* 300 g polohrubé mouky
* 1 sáček prášku do perníku
* špetka jedlé sody
* 5 strouhaných jablek
* 10 lžic mléka
* kokos na dozdobení

POLEVA

* 150 g cukru
* 2 lžíce kakaa
* 100 g másla
* 2 lžíce mléka

POSTUP:

Cukr a vajíčka 10 minut šleháme.
10 minut třeme máslo do hladka, nebo 2 minutu mixujeme ručním šlehačem.
Do ulšehaného cukru s vejci přidáme mléko a máslo, opět mixujeme 1 minutu.
Poté přidáme mouku smíchanou s práškem do perníku a jedlou sodou, mixujeme 1 minutu.
Jako poslední přidáme nastrouhaná jablka a ručně smícháme.
Dáme na předem vymaštěný a vysypaný plech a pečeme cca 45 minut na 180 stupňů v troubě.

Nad horkou lázní a za stálého míchání si uděláme polevu.
Ihned po dodělání polevy, polijeme koláč.
Po zaschnutí polevy posypeme kokosem.










JIDÁŠE

20. dubna 2014 v 11:34 | issaabbeell |  VELIKONOČNÍ
Já, jako většina lidí slaví Velikonoce... což pro mě znamená, že začne pečení beránků, mazanců, Jidášů na Zelený čtvrtek.
Ve čtvrtek jsem se pustila do tradičních Jidášů, které naše rodina peče už po několik generací.




RECEPT

* 500 g polohrubé mouky
* 100 g másla (rozpuště ného a vlahého)
* 160 g cukr mouča
* 1 vanilkový cukr
* 1/4 l vlahého mléka
* 2 žloutky
* 20 g droždí
* lžička citrónové kůry
* žloutky, nebo rozpuštěné máslo na pomazání Jidášů

POSTUP

Uděláme si kvásek z vlahého mléka, trochou cukru a droždí, necháme vzejít cca 10 minut.
Potom přidáme ostatní ingredience a vytvoříme těsto.
Těsto necháme kynout pod útěrkou na teplém místě 1 hodinu.
Po vykynutí vytváříme Jidáše, které potřeme žloutkem, nebo máslem a dáme na plech s pečícím papírem.
Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut.








ESKYMO ŘEZY

1. dubna 2014 v 18:47 | issaabbeell |  ŘEZY
Ahoj Usmívající se

Na neděli jsem si řekla, že bych mnohla upéct nějaké řezy, Míša řezy jsou vynikající, ale pro mě už jsou dávno ohrané, :-D tak sjem zkusila sourozence Míša řezů a to jsou Eskymo řezy.
Jsou opravdu dobré + doporučuji k řezům koupit si opravdu nanuka Eskymo a vše se krásně zkombinuje ;-)




RECEPT

* 4 vejde
* 9 polévkových lžic cukru
* 12 polévkových lžic hrubé mouky
*1/2 prášku do pečiva
* špetka jedlé sody
* 2 polévkové lžíce kakaa

KRÉM

* 750 ml mléka
* 2 kokosové pudinky
* 150 g másla
* 3 polévkové lžíce cukru
* 200 g zakysané smetany

POSTUP

Vejce s cukrem ušleháme v mixéru cca 10 minut.
Potom přidáme prosátou mouku, jedlou sodu, kypřící prášek a kakao a 1 minutu mixujeme.
Dáme na předem vymaštěný a vysypaný plech a pečeme cca 10 minut v troubě na 200 stupňů.

Z mléka a pudinkového prášku dle návodu uvaříme pudink a necháme ho vychladnout.
Do vlažného pudinku zašleháme máslo a zakysanou smetanu.
Krém natřeme na korpus a pocákáme čokoládou.