Buď věrný sám sobě...Sni...a buď natolik sebevědomý, aby se ten sen vyplnil.
Blog nejen o focení, ale také o vaření.

Březen 2014

LENTILKOVÝ DORT

21. března 2014 v 22:10 | issaabbeell |  DORTY
Ahoj Usmívající se

Mamka má narozeniny a já jsem pro ni opět chtěla vytvořit dort, který se ji bude líbit :-)
Vím, že mamka má ráda čokoládu, tak jsem udělala čokoládový dort s pařížským krémem, koupila jsem čokoládu a lentilky, a vytvořila jsem dort, který vypadá a chutná skvěle! :-)
Člověk se nemusí pouze spoléhat na marcipán, ale zdobení jde i pomocí různě jiných věcí :-)




RECEPT

KORPUS

* 140 g cukru
* 170 g polohrubé mouky
* špetka jedlé sody
* 1 kypřící prášek
* 2 a 1/2 lžic kakaa
* 4 vejce

PAŘÍŽSKÝ KRÉM

* 30 g hladké mouky
* 50 g tuku
* 200 ml mléka
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 30 g kakaa

OZDOBENÍ

* 3 velké tuby lentilek
* 5 čokolád
* stuha

POSTUP:

Cukr a vajíčka ušleháme cca 10 minut v mixéru.
Přidáme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a kakao.
Těsto vlijeme do dortové formy, která je vymaštěná a vysypaná moukou.
Dáme péct do trouby na 180 stupňů cca na 45 minut.

Z hladké mouky a tuku si uděláme na pánvičce jíšku, až jíška zhoustne, přidáme mléko a mícháme, dokud nebude jíška "hrudkovatá" (můžeme přidat víc mouky).
Potom odstavíme a dáme do misky s máslem, cukrem a kakaem, a vše mixérem umixujeme do jemného krému.
Dáme na cca 1 hodinu do ledničky ztuhnout.

Upečený dort rozpůlíme na polovinu.
Namažeme krémem, přiklopíme druhou vrstvu rozpůleného korpusu a opět celý dort namažeme.

Čokoládu nakrájím tak, abych měla pohromadě 2 tabulky čokolády.
Potom čokoládu kladu kolem korpusu a přitlačím.
Vezmu stuhu a uvážu kolem dortu mašličku na ozdobu.

Lentilky nasypu na dortový korpus.

























ČOKOLÁDOVÉ VČELÍ BODNUTÍ

16. března 2014 v 20:06 | issaabbeell |  KOLÁČE
Ahoj Usmívající se

Přilétám s receptem, který mě opravdu oslovil :-) Především ho ocení ten, kdo miluje čokoládu a přesto nemusí moc sladké věci, tento koláč je na to jak stvořený. :-)




RECEPT

NA TĚSTO:

* 160 ml mléka
* 400 g celozrnné pšeničné mouky
* špetka soli
* 1 vejce
* 1 žloutek
* 40 g cukru
* 60 g másla
* 30 g droždí
* 1 lžíce kakaa

NÁPLŇ:

* 60 g kakaa v prášku
* 30 g polohrubé mouky
* 500 ml mléka
* 3 žloutky
* 100 g cukru
* vanilkové aroma
* namleté oříšky na posypání

POSTUP:

V hrnku, nebo mikrovlnné troubě zahřejeme 160 ml mléka.
Do mísy prosejeme mouku, doprostřed vytlačíme důlek a rozdrobíme do něj droždí.
Zalijeme ho vlažným mlékem a lehce promícháme s moukou.
Droždí necháme na teplém místě cca 20 minut vzejít.

Potom přidáme máslo, cukr, sůl, vejce, kakao a žloutek a vypracujeme těsto.
Zakryjeme ho útěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto vyklopíme na plech vyloženým pečícím papírem a rozválíme.
Pečeme v troubě na střední liště cca 30 minut na 200 stupňů.

Na náplň si mléko s kakaem a vynilkovým aroma uvedeme do varu.
Žloutek našleháme s cukrem a přimícháme mouku.
Promícháme s vroucím mlékem a při mírné teplotě cca 5 minut prohříváme, potom necháme vychladnout.

Kakaovým krémem potřeme těsto a posypeme oříšky.