Buď věrný sám sobě...Sni...a buď natolik sebevědomý, aby se ten sen vyplnil.
Blog nejen o focení, ale také o vaření.

Únor 2014

RESTAURAČNÍ FOTO

21. února 2014 v 20:09 | issaabbeell |  FOOD STYLING
Ahoj Usmívající se

V našem městě je úžasná Vietnamská restaurace, takže když už někam jdu, tak zajdu rozhodně tam.
Tady jsem ukořistila dvě jídélka, která jsem si dala, teda já si dala nudle a kamarádka to druhé.






SASKÝ KŘUPAVÝ KOLÁČ

18. února 2014 v 20:08 | issaabbeell |  KOLÁČE
Ahoj Usmívající se

Před několikati dny jsem dostala nějaký střevní vir a po tom všem jsem hrozně zesláblá a unavená.
Nechodím do školy, protže bych to opravdu nezvládla a mám nařízeno od paní doktorky, zůstat celý týden doma.
Jenomže zadeček už mě docela dost bolí od toho ležení a pololežení a potřebuju se občas protáhnout a zaťapat po bytě.
Zjistila jsem, že na nohou se už tak nějak udržím a už zvládám ovládat i ruce a celé tělo, není to sice ještě ono, ale jde to.
Tak jsem se rozhodla, strávit chvilku v kuchyni. :-)
Vrhla jsem se na nový recept, který jsem ještě nikdy nedělala .... Saský koláč ..... chutná tak dobře, jak popisují v kuchařce :-)




RECEPT

* 400 g hladké mouky
* 1/2 kostky droždí
* 250 ml mléka
* 60 g mléka
* 60 g másla
* 40 g cukru
* špetka soli
* 1 vejce
* 1 žloutek

NÁPLŇ

* 3 lžíce mléka
* 50 g másla
* 150 g drcených vlašských ořechů
* 80 g cukru
* 1 lžička skořice

NA DROBENKU

* 100 g mouky
* 100 g cukru
* 125 g másla
* 1 lžička skořice

NA POLEVU

* 100 g moučkového cukru
* 3 lžíce citronové šťávy

POSTUP:

Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Droždí rozmícháme ve vlažném mléku a nalijeme do důlku.
Lehce promícháme s moukou, zakryjeme a droždí necháme cca 20 minut vzejít.

Přidáme máslo,cukr, sůl, vejce a žloutek a hněteme tak dlouho, dokud se nezačnou dělat bublinky a těsto se nelepí na stěny mísy.
Z těsta vytvarujeme kouli, zakryjeme a necháme cca 1 hodinu kynout pod útěrkou, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.

Na náplň v horké lázni svaříme mléko, máslo, cukr a po rozpuštění přidáme ořechy a skořici.
Ořechovou hmotu mírně vaříme 5 minutm potom odstavíme.

Až těsto vykyne, dáme ho na plech a rozprostřemeho po celém plechu, který máme vyložený pečícím papírem.

Z mouky, cukru, skořice a másla vyrobíme drobenku.

Těsto potřeme ořechovou náplní a posypeme drobenkou a necháme koláč kynout ještě 10 minut.

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a potom koláč pečeme na 180 stupňů cca 40 minut v troubě.

Po upečení uděláme polevu a postříkáme koláč citronovou polevou.





Ořechová náplň

Drobenka



Poleva





Po upečení

STRAVA Z HOR

17. února 2014 v 20:22 | issaabbeell |  FOOD STYLING
Ahoj Usmívající se

Dříve jsem na hory nejezdila, ne proto, že bych nechtěla, ale proto, že jsem se tam prostě nedostala, protože naši nikam nejezdili na žádné horské výpravy.
Ale od minulého roku, díky mému "buf" příteli a jeho ridičům, jsem byla na horách dvakrát :-) v Jizerských horách a je to tam úplně bezva :-) Hory jsem si zamilovala ještě víc a teď vím, o co jsem přicházela :-)
Nikdy mě nelákal sjezd na lyžích, či (snoubord) ale spíše ta krajina a na to se perfektně šiknou běžky :-)

Ale teď k jídlu....
Především na horách se hodně lidí stravuje v hospůdkách, bufetech a restauracích, tak tady jsem přivezla 2 vzorky co si můžete dát Smějící se
Měla jsem více možností fotit jídla, ale kvůli třeba servírkám a provozovatelům jsem uvnitř nechtěla jejich jídla fotit, tak jsem fotila jenom to, co jsme si dali venku :-)
Jako například nějakou klobásku, či páreček s chlebíkem, nebo tradiční smažák :-)







PIVNÍ ROHLÍKY

4. února 2014 v 18:34 | issaabbeell |  PEČIVO
Ahoj :-)

Vím, že spousta lidí NOVU odsuzuje co se týče podání zpráv, ale já tyto zprávy mám ráda a koukám se na ně den co den.
Ovšem, televize NOVA (zprávy) přišla s jedním úžasným nápadem.
Úžasný reportér Láďa Hruška vaří za co nejmenší cenu a jednou si vybral upéct tzv. pivní rohlíky.
OPRAVDU jsou pivní rohlíky tak dobré jak sliboval a alkohol v nich OPRAVDU není, protože při pečení vyprchá, no a to hlavní, vyjdou OPRAVDU velice levně.




RECEPT

* 1 vejce
* 1 lžíce soli
* 1 lžíce mléka
* 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
* 3/4 kostky droždí
* velký panák oleje
* hrnek světlého piva
* sůl, kmín, sezam, mák, slunečnicová semníka.... na posypání

POSTUP:

Z trošku ohřátého piva a droždí uděláme kvásek, který kvasí cca 10 minut.
Kvásek vlijeme do utvořeného důku v osolené mouce a necháme ho cca 10 minut kynout.
Až se začnou dělat bublinky, tak přilijeme zbytek piva, olej, žloutek a těsto zpracujeme.
Těsto necháme 40 minut kynout pod útěrkou.
Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme ho na 12 částí.
Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a rozválíme na placky.
Ty pak srolujeme do tvaru rohlíku.
Dáme na plech a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékém a solí.
Na závěr posypeme mákem, solí, semínky.......
Pečeme v troubě na 200 stupňů a po 7 minutách přepneme troubu na horkovzduch a upečeme dozlatova.