Buď věrný sám sobě...Sni...a buď natolik sebevědomý, aby se ten sen vyplnil.
Blog nejen o focení, ale také o vaření.

Listopad 2013

TORTE DI MELE

17. listopadu 2013 v 19:23 | issaabbeell |  KOLÁČE
Ahoj Usmívající se

Mamka opět přinesla od kolegyně z práce plno jablke, tak aby neshnila, udělala jsem nový koláč, který jsem chtěla už dávno vyzkoušet.
Hlavní přisadou jsou samozřejmě jablka a tento koláč pochází z receptů od italek a musím říct, že je to jeden z nejlepších jablečných koláčů, které jsem udělala, dokonce podle mě lepší než Apple pie.




RECEPT

* 200 g másla
* 400 g polohrubé mouky
* 350 g cukru
* 4 vejce
* 400 ml mléka
* 2 pytlíky skořice (nebo mletá skořice smíchaná s cukrem)
* špetka jedlé sody
* jeden balíček prášku do pečiva
* cca 1400 g jablek

POSTUP

Vajíčka a cukr šleháme 10 minut v mixéru.
Potom přidáme mléko, rozehřáté máslo a jeden pytlík skořice. Znovu promícháme v mixéru cca 30 vteřin.
Dáme mouku, smíchanou se sodou a práškem do pečiva a ještě 1 minutu mixujeme.
Vznikne náám více tekuté těsto.
Polovinu těsta vlijeme na plech, který máme pokryt pečícím papírem.
Jablka si nakrájíme na různé plátky.
Posypeme koláč půlkou jablky a pak zbylým těstem znovu polijeme. Úplně na závěr znova posypeme nechaným zbytkem jablek a posypeme skořicí.
Dáme do trouby na 175 stupňů na cca 60 minut do trouby.
























DORT FOTOAPARÁT

16. listopadu 2013 v 22:38 | issaabbeell |  DORTY
Ahoj

Hannah měla narozeniny a už před několikati měsíci se mi zmínila o tom, že by chtěla dort ve tvaru foťáku, vzala jsem to jako výzvu a jako perfektní dárek pro Hannah :-)
Ani jsem se výroby dortu tak nebála, spíše jsem měla strach, abych vše zvládla do určitého času, protože můj školní plán je opravu plný.
Korpus jsem si upekla už někdy v úterý a potom jsem dělala každý den kus z dortu, abych na pátek měla hotovo, sice v pátek hotov ještě nebyl, ale už jsem jenom upravovala poslední kousky a detaily. :-)

R


RECEPT

KORPUS NA VELIKÝ PLECH

* 4 vajíčka
* kolik váží vajíčka, tak tolik dáme polohrubé mouky
* kolik váží vajíčka, tak tolik dáme cukru krystal
* špetka jedlé sody
* 1 prášek do pečiva

KORPUS NA MALÝ PLECH

* 3 vajíčka
* kolik váží vajíčka, tak tolik dáme polohrubé mouky
* kolik váží vajíčka, tak tolik dáme cukru krystal
* špetka jedlé sody
* prášek do pečiva

NA DOHOTOVENÍ DORTU

* fondán (marcipán)
* krém (vychladlý pudink, kostka másla, cukr, kakao a vše smícháme ručním mixérem)
* párátka

POSTUP:

Nejprve si uděláme větší plát.
Na korpus si rozdělíme bílky od žloutků.
Žloutky s cukrem 10 minut mixujeme v mixéru.
Potom přidáme mouku s práškem do pečiva, sodou a ještě 1 minutu mixujeme.
Na konec přidáme sníh z vyšlehaných bílků, jemně utřeme s těstem a dáme do předem vyhřáté trouby na předem vymaštěném a vysypaném plechu na 175 stupňů na cca 45 minut.

Postup na foťák je docela i jednoduchý, než jak se zdá. :-) takže by to měl zvládnout každý a věřím, že ten, kdo bude dělat foťáčkový dortík, tak se mu jistě povede. :-)

Veliký plát si nakrájíme jako je tady na obrázku, to znamená:
3 vykrojená kolečka
4 dlouhé a dostatečně široké pláty
3 malé čtverečky jako úchytky foťáku
1 čtvereček, jako hlavička foťáčku


Rozehřejeme si polevu a polijeme spodní korpus polevou.

Na korpus umístíme foťák přesně tak, jak ho budeme chtít.

Potom všechy řezy rozpůlíme a namažeme krémem.
Až vše budeme mít slepené, tak sestavíme foťák znova a vždy přilepíme krémem, můžeme si pomoct párátkama, aby se nám foťták nerozpadal a pevně držel.
Hotový foťák potřeme celý krémem.


Připravíme si fondán, nebo marcipán.
Vyválíme si obří placku, kterou namotáme na váleček a pokryjeme celý foťák.
Potom vpracujeme fondán do tvarů foťáku, zarovnáme, odřežeme a přihladíme.
Občas se někde něco natrhne, ale to nevadí :-) dá se to lehce zameskovat kouskem zbylého fondánu a potom se ještě stejně bude barvit :-)



Namícháme si černou barvu ( 3 lžičky kakaa, modré, fialové, červené a zelené barvivo, trocha) pokud to bude málo, tak přidáme více kakaa, dokud nám nevznikne černá barva.
Vezmeme si štěteček a barvíme celý dortík na černo :-)


Dortík bychom potom na hoďku měli nechat v ledničce vyschnout.
Potom si vezmeme zbytek fondánu a vyválíme z něj určité datily na foťáčku :-)
Nesmíme zapomenout ani na zadní část foťáčku! :-)






Nakonec světlejší černou vykreslíme všechny tyto detaily.



Jak dortík dopadl u naší oslavenkyně Hannah









DUNAJSKÉ VLNY

10. listopadu 2013 v 13:42 | issaabbeell |  ŘEZY
Ahoj Usmívající se

Asi po dvou týdnech sem něco vkládám. Neříkám, že bych nic nepekla, nebo nevařila, ale spíš časově jsem neměla čas se teď blogu věnovat a teď ještě moc mít nebudu. Dnes je ale neděle a já už díky tomu, že se učím v sobotu, abych v neděli nemusela nic dělat, tak volný čas mám Usmívající se
Teď sem vkládám recept na Dunajské vlny, což je velice populární recept, ovšem já jsem si ho ještě trochu pozměnila Usmívající se




RECEPT

* 5 vajec
* 100 g cukru
* 250 ml mléka
* 150 ml oleje
* 1 prášek do pečiva
* špetka jedlé sody
* 350 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* kompot (broskvý, meruňek, mandarinek, třešní....)
* čokoládová poleva (na přeliv)

KRÉM

* 250 g másla
* 5 lžic cukru
* 1 sáček vanilkového cukru
* 400 ml mléka
* 1 banánový pudink

POSUP:

Oddělíme si bílky od žloutků.
Cukr, olej, mléko a žlutky dáme do mixéru a šleháme cca 10 minut. (Pokud těsto bude až moc husté, můžeme přidat mléko)
Po 10 minutách přidáme mouku s kypřícím práškem, sodou a smícháme další 1 minutu v mixéru.
Těsto bude spíše tužší, ale tak to má být. ale můžete přidat mléko, pokud se vám to bude zdát moc spíše jako zpracovitelné těsto.
Vyšleháme z bílků tuhý sníh a vmícháme ho lehce do těsta.
Odebereme polovinu těsta do vedlejší misky a do ni přidáme kakao.
Vyložíme si plech pečícím papírem 3/4 bílého těsta vlijeme na plech a rozetřeme.
Na to následuje tmavé těsto, které rozetřeme po bílém.
Naskládáme do řady ovoce a zbylou čtvrtkou bílého těsta polijeme.
Dáme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů na 45 minut péct.

Připravíme si krém.
Svaříme si 350 ml mléka s vanilkovým cukrem.
Zbylých 50 ml mléka nalijeme do hrníčku a vmícháme do něj pudink a rozšleháme, až se mléko začně vařit, přidáme i obsah s pudinkem.
Stále mícháme, dokud nevznikne pudink.
Potom odstavíme a za stálého míchání necháme zcela vychladnout.

Cukr s Másle utřeme a po lžících vmícháváme do něj vychladlý pudink (nejlépe zašlehváme ručním mixérem)
Vychladlý moučník potřeme krémem a ještě přelijeme čokoládou.

































PIZZA ŠNECI

1. listopadu 2013 v 19:54 | issaabbeell |  PEČIVO
Ahoj Usmívající se

Sice šneci z listového těsta nejsou nic tak složitého, ale chutnají dobře Usmívající se a k rodinné večeři se hodí.




RECEPT

* 1 balíček listového těsta
* 100 g šunky
* 100 g plátkového sýra
* balíček oregána
* vajíčko

POSTUP

Z listového těsta vyválíme velikou placku.
Na placku posypeme oregáno, dáme na celou placku plátky šunky, sýr a zabalíme do ruličky.
Po zabalení váleček rozkrájíme na kolečka a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
Pizza šneky pečeme v troubě na 180 stupňů na cca 25 minut.